Opnieuw verschijnt Teachers4teachers in het nieuws. Dit keer in weekblad De Teylinger met een prachtig verhaal van Marion van der Helm en Annemiek van Leeuwen, dat goed onze visie en werkwijze weergeeft. Opnieuw blijkt er naast de vele verschillen één duidelijke overeenkomst tussen Keniaanse en Nederlandse directeuren: gedrevenheid.
Klik hier voor het artikel in De Teylinger
Focussen de sleutel naar succes in het Voorgezet Onderwijs
Marco Bakker, Richard Sap en Kees Bijman zijn teamleider bij het SVOK in Kennemerland. Aan hun de taak om voort te bouwen op de ontwikkeling van de Heads of Department van secondary schools in Kwale. Sinds enkele jaren krijgten deze scholen de smaak van samenwerking met T4T namelijk flink te pakken. Het was dan ook een goede zet van onze teamleiders om tijdens hun eerste workshopdag te inventariseren wat er sinds het bezoek van hun voorgangers een jaar geleden is gebeurd en wat hun uitdagingen voor deze week waren. Allereerst hun conclusie op de eerste vraag, die met name gericht was op lesobservaties en de coachende manier om het feedbackgesprek te voeren:
‘De kwaliteit van de gesprekken is toegenomen en de lesobservaties zijn beter en serieuzer aangepakt. Dit leidt tot meer activerende lessen en een professioneler schoolklimaat.’
Deze conclusie leidde tot een verdere uitbouw van de lesobservaties, in dit geval aan de hand van het Lesson Observation Form (LOF), dat sinds dit jaar in Kenia landelijk is ingevoerd. Omdat dit formulier een uitgebreide lijst van punten herbergt (1. Introduction and lesson organisation; 2. Content delivery; 3. Teaching methods/techniques; 4. Learner involvement and communication; 5. Classroom management, alle nog eens onderverdeeld in 5 subcategorieën), leidt dit in de praktijk tot afvinken. Hoe dit dus effectiever te maken?
De Nederlandse teamleiders wisten aan de hand van een opgenomen Keniaanse wiskundeles op interactieve wijze de HOD’s tot de conclusie te laten komen, dat focussen per leerkracht op één subvraag per onderdeel de kans op individuele ontwikkeling aanmerkelijk zou versterken.
Een ander thema, waar de HOD’s zich op wilden werpen, was differentiatie op niveau en tempo. De teamleiders leidden dit onderwerp in met bijgaande afbeelding van Einstein. Naast de verschillen in talent bracht de open discussie ook enige frustratie over het Keniaanse onderwijssysteem (national curriculum) met zich mee. Toch was het goed om te horen, dat de HOD’s de meerwaarde van op maat werken inzien en dat al verschillende activerende vormen worden ingezet.
De workshop had als groot succes de oprichting van een HOD-werkgroep, waarin kennis en ontwikkeling verder gedeeld zullen worden.
Ruud Musman