Waardering en ideeën bij evaluatie, veel belangstelling nieuwe reis

Met een prachtige print op canvas verraste Frouke Donners het bestuur tijdens de evaluatiebijeenkomst van de najaarsreis voor directeuren. ‘Dat is mijn manier om me uit te drukken’, voegde zij aan de overhandiging toe. Zo vaak vertellen beelden meer dan woorden. Hoewel, de betrokkenheid van deze groep directeuren bleek eens te meer uit de wens van enkelen om voorafgaand aan de evaluatie met het bestuur van gedachten te wisselen over mogelijkheden om onze inspanningen nog effectiever te maken. Onder meer het inschatten van de beginsituatie, het soms grote niveauverschil tussen de Keniaanse deelnemers (soms waren zij geen directeur) en een specifieke rol voor 2e jaars deelnemers waren thema’s, waarvoor ideeën werden geopperd. Uiteraard willen we graag gebruik maken van deze betrokkenheid. Daarom zullen we na de februarireis met deze groep verder concreet brainstormen. Uit de evaluatie kwam o.a. veel waardering voor de organisatie (9,8), de samenwerking tussen de deelnemers (9) en nieuwe inzichten voor de deelnemers voor hun werk in Nederland (9). Omdat T4T streeft naar wederzijdse effecten voor zowel Keniaanse als Nederlandse onderwijsgevenden, zijn wij heel blij met deze feedback. Enkele voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling:

*Het blijft heel bijzonder om op deze manier van en met elkaar te leren. Leren van Kenianen en van Nederlandse collega’s.
*Ik had niet gedacht dat ik dit kon: ‘alleen’ op reis, naar een vreemd land om daar workshops te geven. Vooral geleerd dat ik meer aan kan dan ik soms denk!
* Ik ben zeer geïnspireerd en ga graag nog een keer mee.
* Energizers die we gebruikt hebben pas ik toe in mijn team. En vandaag heb ik werkoverleg met mijn IB-er gehad buiten onder de boom 🙂
* Ik ben met meer vragen terug gekomen en dat is goed. Het heeft me vooral aan het denken gezet over de manier waarop wij dingen aanpakken.

Ook ons afzwaaiende bestuurslid Dick de Groot viel nog een prettige verrassing ten deel. Hij werd allereerst bedolven onder de warme deken van Keniaanse lappen en individuele complimenten, waarvan o.a. zijn vermogen (of eigenlijk natuurlijke habitat) om over iedereen altijd zo respectvol en met een positieve bril op te spreken, ons zal bijblijven.
Om de dag op Ubuntu-wijze af te sluiten had de groep een gezamenlijke lunch georganiseerd, waar de bestuursleden helaas niet bij konden zijn, want…..

Grote nieuwe groep staat klaar voor de aftrap

Ruim dertig leerkrachten waren naar de informatiebijeenkomst voor de voorjaarsreis in februari gekomen om te achterhalen waarom T4T toch zo populair is. Al snel hadden de meesten ‘vlam gevat’ toen duidelijk werd waar we heen gaan en wat we daar gaan doen. Om wat voorkennnis op te halen en direct interactief te worden, onderwierpen we de belangstellenden aan een tiental quizvragen. Voor de drie aanwezige tweedejaars was het even schrikken toen duidelijk werd, dat zij de ‘juiste’ antwoorden mochten geven en toelichten. Zo gaven we meteen al  gehoor aan de wens tot een speciale rol voor ervaren deelnemers. ‘Ik was wel blij, dat zij ook niet alles wisten’, verzuchtte een van de nieuwkomers trouwens. Er blijven voortdurend nieuwe dingen te ervaren en te leren en zo zal het gelukkig blijven, ook voor ons. Natuurlijk werd er met jaloerse blikken gekeken naar mensen, die door hun bestuur al uitverkoren waren. Voor hen, die nog hun best moet doen om duidelijk te maken, dat het echt het beste is, dat zij meegaan dit keer: Succes!

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.