Verander de school….., begin bij jezelf

Zaterdag gaan we van start met het tweede blok van alweer onze vijfde schoolleidersopleiding. Vorig jaar hebben we 18 enthousiaste “headteachers” uit Kenia geselecteerd om deel te nemen aan de opleiding. De Keniaanse trainers zijn er klaar voor, goed voorbereid op vrijdag! 

Het thema is deze keer: persoonlijk leiderschap. Wie ben jij als leider en hoe help je jouw school in ontwikkeling: een ontdekkingsreis naar jezelf! De headteachers zijn razend enthousiast en zeer “willing to learn”… blote voeten, zittend in het gras… energiek discussierend. Er wordt veel gelachen en geleerd, dat krijg je met een expressieve groep, zo blijkt uit de social styles. Wat is jouw voorkeursstijl voor communicatie? Deel je wel eens complimenten uit aan je team of de kinderen van je school? En hoe doe je dat, wanneer het om negatief gedrag van de ander gaat? Hoe corrigeer je dan? 

Zondag sluiten we af met het schrijven en voorbereiden van een opdracht voor de komende week: “Beleg een teamvergadering en bespreek de theorie over hoe kinderen leren. Gebruik daarbij de kracht van jouw communicatiestijl en oefen wat je wilt verbeteren. Observeer 1 of 2 lessen en voer met de teacher een “feedbackgesprek”. 

Moe, maar zeer gemotiveerd om met de opdrachten aan de slag te gaan, vertrekken de headteachers naar huis. Het is al 16.00 u. Niets te merken van een vrije zondag. De Keniaanse trainers hebben het voortreffelijk gedaan..En wij? Wij kijken terug op een geslaagd weekend met het gevoel:

 “Ze gaan het echt van ons overnemen”

Gert Jan Veeter, Michiel Leijser, Jan Uitdehaag en Belinda Oolman.

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.