Vijfde schoolleidersopleiding van start

Daar zitten ze dan, 17 enthousiaste en leergierige nieuwe cursisten voor alweer de vijfde schoolleidersopleiding, die T4T organiseert. En niet alleen de  cursisten zitten daar vol spanning, ook de vier Keniaanse trainers, die langzamerhand ons werk overnemen en de zes Keniaanse coaches, die al veel langer meewerken aan de opleiding. Tot slot zijn er nog 4 Keniaanse coaches in opleiding. Al met al een grote groep Keniaanse ‘brothers and sisters in education, very willing to learn.’ Leren met elkaar en van elkaar, maar eerste kennismaken want velen zien elkaar voor het eerst. Na de inspirerende toespraak van Jan van Aert gaat het van start. Onderwijskundig leiderschap staat op het programma. “Hoe vertaal je de visie van je school in concreet waarneembaar kind- en leraargedrag en hoe geef je daar als schoolleider leiding aan?”.

Met af en toe een theoretische onderbouwing, wordt er vooral veel gewerkt in kleine(re) groepen en met interactieve werkvormen. Michiel en ik, de Nederlandse trainers, nemen soms deel, soms begeleiden we en veelal observeren we. Geweldig om te zien hoe de Keniaanse “headteachers” aan de slag gaan. Ze luisteren naar elkaar, discussiëren met elkaar en presenteren aan elkaar. Ook de nieuwe trainers laten zich niet onbetuigd. Ze kiezen voor demonstreren in plaats van uitleggen als dat beter aanslaat (foto). Een groot dynamisch leerproces.

Om vier uur ronden we af. Velen hebben er dan al 10 uur opzitten. Moe….maar graag tot morgen!

Om 9.00 uur zijn ze er al weer op zondag. Omdat het vertalen van visie naar ‘wat zien we in de klas’ vandaag op de agenda staat en het echt de bedoeling is om dat deze week in de praktijk met het team uit te werken, kunnen we natuurlijk niet om de thema’s interactieve teamvergadering en klassenobservaties heen. En dan komt de verbinding tussen twee projecten tot stand. Uit de tegelijk gestarte coachingsopleiding worden de coachees gekoppeld aan de afgestudeerde coaches, die als mentor zullen optreden tijdens de scholenbezoeken. Razendsnel organiseren ze zelf de afspraken. De organisatie van de bezoeken door de vier Keniaanse trainers is daarentegen wel even een bereklus. Vooral omdat we iedere deelnemende directeur een keer bezocht willen hebben. Uiteindelijk lukt ook dat, maar wat een logistieke operatie. Alles voor een optimale onderwijsontwikkeling, zullen we maar zeggen.

Gert Jan Veeter

 

 

Comment(1)

  1. Jan UItdehaag says:

    Ik wou dat ik bij jullie was! Heel veel succes!

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.