Keniaanse workshopleiders klaar voor het echte werk

Zaterdag 21 september: de eerste dag van de workshops.

Vanmorgen in alle vroegte is iedereen opgestaan. Kwart voor zeven vertrekt de eerste taxi naar de school waar een groep “headyteachers” zit te wachten op twee schoolleiders van T4T. Of in 3 gevallen op 1 schoolleider.

Voor velen de eerste keer on tour door Kenia, voor enkelen een volgende keer. Maar voor iedereen even fantastisch om gereden te worden door een prachtig land, in een volledig andere cultuur en met geweldige uitzichten. Alleen al daarvan moet je aan het einde van de dag bijkomen. Verwerken wat je allemaal hebt aanschouwd. Het is heel normaal om je met 4 personen, zonder helm, op 1 motor te verplaatsen. Het liefst ook nog met een baby tussen je in. Inhalen, links rijden (of toch rechts) , toeteren. De politie die het nodig vindt je aan te houden, gewoon omdat hij je wil aanhouden. Mensen die voor je auto springen omdat ze maiskolven aan je willen verkopen. Het is allemaal gewoon in Kenia.

Maar aangekomen op de school gaat het échte werk dan eindelijk beginnen. In het geval van Frauke, Kees en Judith, ondanks hun eerdere reis/reizen, toch nog weer even spannend. Zij gaan deze keer niet als trainer aan de slag, maar als trainer van een Keniaanse trainer in spé.

Het programma is voor zover als kan goed door de Keniaan en de Nederlander voorbereid. Hierdoor is er  vertrouwen. Aan kennis en kunde ontbreekt het niet bij Tsimba, Peter en Esther (ja ook in Kenia zijn dit gebruikelijke voornamen). Afspraak is dat zij minimaal 50% van de dagen de workshop leiden.

In de praktijk lijkt het bij Kees en Judith toch iets anders te verlopen dan verwacht. Peter en Tsimba zijn zeker gedreven, maar vervallen in de bekende Keniaanse wijze van begeleiden. Vooral zenden. Veel vertellen zonder enige vorm van interactie met de groep. Vooral veel willen opschrijven on the blackbord. En alle cursisten schrijven braaf mee. Als je niet oppast. Want een interventie is gauw gepleegd.

Esther heeft het spel al goed door. Samen met Frauke vormt ze al gauw een gesmeerd team. Nauwelijks te merken dat Esther dit werk eigenlijk voor de eerste keer doet.

We kunnen dus wel constateren dat alle jaren dat T4T in Kenia aan het werk is geweest, er nu geplukt gaat worden. Want ondanks de onzekerheden bij Peter en Tsimba, doen ook zij het voor de eerste keer fantastisch.

Morgen dag twee van de workshops. Op zondag. Want de regering heeft besloten dat er door de week niemand in of uit de school mag vanwege de aankomende examens in oktober…. Gelukkig hebben we hier alleen maar gedreven schoolleiders. Keniaanse en Nederlandse. Hoezo zondag? Dit is waarvoor we zijn gekomen. To meet, to connect and to learn. Het ontmoeten en verbinden is vandaag al meer dan gelukt. Het leren gaat morgen zijn vervolg krijgen.

 

Judith Sliedregt

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.