Flexibel zijn en schakelen

Twee dagen workshops met de Head teachers ECD (early child development}

Na een weloverwogen voorbereiding met onze facilitator gingen wij zaterdagochtend vroeg wel bepakt en bezakt op stap. We hadden mooie plannen gemaakt en wisten helemaal wat wij wilden gaan doen.
Onderweg naar onze school hebben we onze facilitator  Veronica opgepikt. We hoefden maar een klein stukje te rijden en waren snel op de plaats van bestemming, waar we tot onze grote verbazing werden verwelkomd door een grote groep verwachtingsvolle head teachers. Het wachten was nu alleen nog op de sleutel van het gebouw, die al spoedig gebracht werd door een snelle headteacher op de motor.
Alle deelnemers popelden om te beginnen en hadden zich in mooie rijen voor het bureau opgesteld. Ze keken ons verwachtingsvol aan. Groot was de verwarring dan ook toen wij duidelijk maakten dat wij graag wilden dat ze in een kring gingen zitten. Het had wat voeten in aarde, maar uiteindelijk was er een mooie kring.
Na onze introductie door Veronica bleek voor ons dat deze groep headteachers elkaar kent en regelmatig samenkomt. Wij waren dus echt de gasten. Het eerste punt van onze voorbereiding, voorstellen, konden we dus al overslaan. Dus zijn we maar door gegaan naar het volgende punt: de verwachtingen. Deze hebben we op geeltjes laten verzamelen en  wij kwamen tot de conclusie dat onze voorbereiding totaal anders was dan waar de behoefte lag.  Dat werd dus even flexibel zijn en schakelen. Wij hebben onze kwaliteiten dan ook goed in kunnen zetten.
Vervolgens nam onze facilitator Veronica haar rol, zij wilde zo graag al haar kennis en theorie met de head teachers delen. Wij hebben hierop aangesloten door de groep praktisch met elkaar aan het werk te laten gaan met de theorie die Veronica met ze had gedeeld. Op dit moment worstelen de headteachers erg met de drie domeinen, die zij moet verwerken in hun lessenplanning. In groepjes hebben zij vervolgens over de betekenis en inhoud van de drie domeinen gesproken. Er ontstond een bruisend overleg en samenwerking in de verschillende groepen.
Toen was het de bedoeling dat wij zouden gaan uitleggen hoe een Lesson plan er uit moet zien. Maar bij het bekijken van de meegenomen Lesson plans bleek dat onze uitleg totaal niets zou toevoegen. Het waren goed doordachte Lesson plans. Vervolgens moesten wij onze creativiteit en flexibilteit weer aanspreken, want er moest een plan B worden bedacht. Door de head teachers in groepjes een Lesson plan te laten maken hebben we ze gebruik laten maken van elkaars kennis en vaardigheden. Iets wat zij heel erg prettig vonden om te doen. De winst, naast het met elkaar delen en communiceren, was dat iedereen aan het einde gebruik kon maken van 6 verschillende kant-en-klare Lessonplans, direct toepasbaar in de klas. Want tot onze grote verbazing hoorden wij gedurende de dag dat al deze headteachers fulltime voor de klas staan.
Tussen al het serieuze werk door hebben wij uiteraard genoten van het gezang en gedans van onze Keniaanse collega’s waar wij als niet zo soepele juffen aan mee mochten doen. En gelukkig hebben zij ook genoten van onze energizers 😉
Het was fijn dat wij zondag de mogelijkheid en de tijd hadden om in te spelen op de vraag die er vanuit de headteachers bij ons was neergelegd, het maken van leermaterialen gebruikmakend van de materialen uit de omgeving. We hebben flink voorbereid en hebben materialen verzameld.
Maandagochtend werden we bij aankomst bij de school verrast door de aanwezigheid van alle headteachers die er zaterdag waren plus 1. Wat ons nog meer blij verraste was dat alle headteachers gehoor hadden gegeven aan ons (late) verzoek om spullen mee te nemen waarmee zij normaal gesproken hun leermaterialen maken.
We zijn de dag gestart met een terugblik op zaterdag en hebben nog een aantal mooie discussies gevoerd. Zoals wat je kunt doen om digitale geletterdheid te bevorderen als je geen computer/tablets of zelfs elektriciteit op school hebt.
Bij het bekijken van de Lesson plans viel het op dat soms conclusie en reflectie door elkaar werden gehaald. Daar zijn we met elkaar dieper op in gegaan. Daarop volgend hebben we het voeren van feedbackgesprekken besproken en geoefend.
Vervolgens zijn de 31 (100+1 %) headteachers in groepen aan de slag gegaan met het maken van leermaterialen. Het enthousiasme en de betrokkenheid waren groot. De eindresultaten hebben onze verwachtingen overtroffen. Zo veel respect dat er met zo weinig materiaal zo veel en zulke mooie leermaterialen gemaakt zijn. De samenwerking in de groepen verliep zeer soepel.
We kunnen terug kijken op twee fantastische dagen waarin iedereen volledig betrokken was.

Mirjam Hofland en Joke Rooijakkers

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.