Special Needs Education: kind centraal

Bij de special needs-groep is de focus op ‘ awareness of disabilities and possibilities.

Vandaag stappen we vol nieuwsgierigheid in de auto op weg naar Kinango. We gaan voor de tweede dag naar de school of Deaf waar we in een prachtige shade onze workshops mogen verzorgen. Onze nieuwsgierigheid slaat een beetje om in spanning als we aankomen en we twee mensen herkennen maar verder geen bekenden zien. Gisteren hadden we 21 head teachers en omdat het zondag is kan het zomaar zijn dat er niet meer head teachers komen dan de twee die we zojuist hebben herkend. Maar na een uur hebben we een opkomst van 24 head teachers. Wauw gewoon 3 meer dan gisteren!

Deze dag starten we met foto’s van Holland. Gisteren hebben de head teachers wat vragen gesteld over onze dijken, schaatsen op ijs, automatisch melken van de koeien en de bollenvelden. Ze vinden het geweldig om de foto’s te zien. Maar we hebben een druk programma dus we gaan verder met een energizer van een Keniaanse deelnemer wat zorgt voor een hilarisch tafereel.

Na het “meet en connect” introduceren wij het werken met intervisie bijeenkomsten. We laten de head teachers, in groepen van vier personen, samen een probleemgedrag van een leerling onderzoeken waarbij het doel is dat ze leren van elkaar. De head teachers geven aan dit zeer waardevol te vinden en willen dit graag introduceren binnen hun teams. Ze hebben tijdens deze opdracht een goede focus en schrijven veel op in hun schrijfblokjes.

De rest van de dag bespreken we de “learning pyramide”. We laten onder andere de head teachers door middel van een oefening ervaren hoe belangrijk het gebruik van handgebaren en visualisatie kan zijn bij het geven van opdracht/ of bij het vertellen van een verhaal. Ook benadrukken wij dat “learning by doing” heel belangrijk voor onze leerlingen is omdat ze door training en herhaling veel kunnen leren. Aan het eind van deze activiteit krijgen we een mooie vraag. Ze willen graag uiteen in groepjes om de aangeboden stof in intervisiegroepjes te bespreken. Voor ons een mooi compliment!

We hebben vandaag onwijs gelachen tijdens de energizers en de opdrachten. Het gevoel van wij en zij is verdwenen. Samen zijn we een groep, en stellen we de zorg voor special needs leerlingen voorop. We hebben er een prachtig weekend van gemaakt. Dit blijkt ook uit de vele complimenten die we hebben mogen ontvangen van de deelnemers. We hebben heel veel zin om de scholen te gaan bezoeken en de head teachers weer te ontmoeten. Ook deze dagen worden een feestje, daar zijn we van overtuigd.

Karin van den Bos en Antoinette Nienkemper

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.