Vliegende start op vier niveaus

En los gaat het al meteen op zaterdag. Zelden leraren zo enthousiast en gemotiveerd gezien over hun werk. Zou het door de deelnemers aan de workshops komen? Zeker, maar ook door het besef, dat we hier terug naar de basis gaan. De drive om kinderen verder te helpen is van alle continenten. En onze Nederlandse V.O. collega’s verzuchten ‘Hier wordt tenminste nog echt getekend. Digibord niet nodig.

Bijzonder verloopt bij de directeuren P.O. de workshop aan de school voor Special Needs. Leraren en directeuren van scholen voor blinden, doven, geestelijk en lichamelijk beperkte leerlingen zijn gemixt in de workshops.Onze specialisten hebben enkele briljante oefeningen bedacht om de deelnemers te laten ervaren wat die beperking betekent. Probeer bijvoorbeeld maar eens te schrijven als een collega met een elastiekje aan je pen tSpecial Needs2rekt. Zo voelt een lichamelijke handicap. Verdere uitleg overbodig. Die hebben de Kenianen ook niet nodig, want hun inhoudelijke niveau blijkt heel sterk. De crux is: Wat nu te doen?

De schoolleidersopleiding stort zich deze zaterdag op leiding geven aan een team. We zetten hoog in laten ze interactief kennismaken met elkaar beïnvloedende posities in communicatie en de kenmerken van een optimaal werkend systeem. De Nederlanders leven zich uitbundig uit in een rollenspel. We weten dat dit aanstekelijk werkt op het enthousiasme van onze Keniaanse collega’s.

Koos en Hester, onze Nederlandse inspecteurs, verdiepen zich met Dick de Groot en de Curriculum Support Officers (de voormalige Zone Officers) in het onderwijstoezicht. Twee jaar geleden hadden ze een mooi systeem ontworpen (KRIPT), maar het gebruik daarvan blijkt nu nogal divers. Opfrissen geblazen dus en vooral bekijken of dit instrument en de bijbehorende coachende benadering eigenlijk wel past. De conclusie is: het is een bruikbaar instrument en we gaan het deze week laten zien. En zo blijkt op vier niveaus er meteen al flink gas gegeven te worden.

Ruud Musman

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.