We zijn er klaar voor

Of de berichtgeving vanuit een zonnig Kenia deze reis voorspoedig en regelmatig zal verlopen, is maar zeer de vraag, want het internet is weerbarstig. De reis was dat allerminst, hoewel de foto misschien anders doet vermoeden. Het borrelde en bruiste woensdag al de hele dag. Het avontuur zou beginnen. Vooral toen iemand op de gedachte kwam om een groeps–app in te stellen. ‘Ik heb al ingecheckt’, ‘Hoe laat zijn jullie op Schiphol?’ ‘Ben ik nog de enige die vanochtend werkt?’. Een eindeloze rij  berichten overspoelde mijn telefoon. Dat iedereen uiteindelijk (zeer ruim) op tijd aan de gate verscheen, moge duidelijk zijn. Omdat het een nachtvlucht betrof, was alle hoop gevestigd op een paar uurtjes slaap. En wie dat niet naar tevredenheid lukte, kon op Nairobi Airport een herkansing proberen (foto). De tocht naar Ukunda leidde dwars door een druk Mombasa, waarbij de chauffeurs uit alle macht probeerden om de files voor de pont te vermijden. Zodoende werd het een ware sightseeing. Een spectaculair begin van de reis. Eenmaal op ons resort aangekomen, waren de oh’s en ah’s niet van de lucht. Het is me ook nogal een schok, lunchen in een aangenaam briesje met uitzicht op de Indische oceaan. Na een dagje wennen en een nachtje slaap inhalen, zijn we er wel klaar voor.
En zo begeven voortgezet en primair onderwijs zich op vrijdagochtend een stukje de binnenlanden in om te snuffelen aan het onderwijs in Kenia. Laat je verwonderen en probeer deze totaal andere cultuur zonder oordeel op je te laten inwerken, was de opdracht, die Mia vanuit de visie van Teachers4teachers had meegegeven. Verwondering was er genoeg, maar ja, we vinden ergens nu eenmaal snel iets van. Parkeren is dus de kunst.
Inspecteurs
Intussen gaan onze beide inspecteurs samen met Dick de Groot vast in overleg met de CSO’s (Curriculum Support Officers – de voormalige Zone Officers, inspecteurs dus eigenlijk, maar het Keniaanse onderwijs staat voor grote veranderingen dus om te beginnen de functienamen). Hun opdracht is vooral om te observeren hoe het twee jaar geleden gezamenlijk ontworpen toezichtskader in de praktijk werkt.
Schoolleidersopleiding
De derde schoolleidersopleiding gaat haar laatste module in en ook hier is het allereerst van belang om de kijken wat er in het afgelopen jaar is gebeurd. Tenslotte is dit onderdeel van het T4T-programma het verst met de inschakeling van Kenianen om de borging te optimaliseren. De twee opleiders en drie Nederlandse coaches (foto) lopen deze vrijdag het opeidingsprogramma van zaterdag en zondag met de Keniaanse coaches door en analysen samen met de beginsituatie. Deze blijkt divers, maar differentiëren mag voor hun natuurlijk geen probleem zijn.

Coaches

Opleiders en coaches. Wat ontbreekt hier?

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.