VO docenten aan het werk

Als ik vanmorgen aankom bij Kwale Girls Secondary wordt de poort met grote haast voor me geopend. “Karibu, karibu!”, met veel enthousiasme word ik welkom geheten. 

Als ik het terrein oploop komt een van de T4T docenten me al tegemoet. “Het gaat fantastisch! Ze zijn zo enthousiast.” Onze docenten zijn goed ontvangen en konden na een aantal lesbezoeken en individuele gesprekken met docenten en leerlingen aan de slag met een groot deel van het docententeam. Na een intensieve voorbereiding van de workshop met het thema ‘de vijf rollen van de leraar’, waren ze meer dan klaar voor deze uitdaging.

Onder een van de overkappingen op de campus tref ik een groep Keniaanse docenten aan. Ze zitten in tweetallen en zijn druk in discussie met elkaar. Ondertussen noteren ze de uitkomsten van hun gesprek, die ze later zullen delen met de groep. Aan de wand hangen flip-overs, volgeschreven met ideeën over het thema. Welke eigenschappen heeft een goede leraar, en tot welke rol behoren die eigenschappen? Hoe kun je dit toepassen in je lespraktijk?

De workshop is pas begonnen. Er is tijd genomen om elkaar te ontmoeten, maar nu wordt er dieper op het thema ingegaan en ervaren alle docenten hier bij elkaar dat zij veel gemeenschappelijk hebben: de uitdagingen, ‘challenges’, maar met name de passie voor het onderwijs.
Met een gerust gevoel verlaat ik de campus. Er hangt een fijne werksfeer, de Nederlandse docenten stralen van oor tot oor en hebben nauwelijks tijd om uit het proces te stappen. Ze hebben de kans gekregen het volledige plan uit te voeren, met morgen het vervolg. De principal houdt alles nauwlettend in de gaten. “Don’t forget us!” zegt ze als ik haar gedag zeg. Het is tijd om te gaan, op naar de volgende school!

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.