Volgende week zou het gebeuren, maar…

Een tikje nerveus, maar vol gezonde spanning zouden de directeuren, teamleiders en specialisten volgende week woensdag aan de gate op Schiphol staan voor hun bijdrage aan de onderwijsontwikkeling in Kenia. Het zijn mooie overpeinzingen, maar het gaat uiteraard niet gebeuren. Geen vrolijke kinderen, die genieten van interactieve lessen (foto), geen Keniaanse collega’s, die plezier maken met elkaar en de nieuwsgierige Nederlanders. Het onderwijs in Kenia staat stil tot januari. Besmettingen zijn er vooral in Nairobi en Mombasa, niet in Kwale. In een land, waar de testcapaciteit laag is en het peil van de gezondheidszorg niet altijd even hoog, blijft de angst voor uitbreiding natuurlijk groot. Vandaar dat er een mondkapjesverplichting en een avondklok zijn ingesteld. Over hoe het onderwijs straks moet worden hervat, wordt nog nagedacht. De omgang met het curriculum is daarbij het makkelijkst: gewoon alles een jaar opschuiven. In Kenia is tijd doorgaans geen factor.

Maken wij ons zorgen over de continuïteit van onze projecten? Zeker. Hoewel de capaciteit van onze organisatie in Kenia en daarmee het Keniaanse eigenaarschap gaandeweg wordt versterkt, is de ontwikkeling nog niet zover, dat de voortgang op hetzelfde niveau kan doorgaan. Omdat T4T voor haar activiteiten vooral afhankelijk is van de bijdragen aan de reis door besturen, die hun personeelsleden deze geweldige en vooral leerzame ervaring gunnen en daarnaast van prachtige acties van deelnemers op hun school of via crowdfunding, wordt het financieel een steeds lastiger verhaal. Geen deelnemers betekent immers nauwelijks bijdragen. Hopelijk kunnen de leraren, die in maart mee waren, nog iets teweeg brengen. Het moet tenslotte nog Kerst worden.

Activiteiten
Toch hebben we besloten, dat er Kenia iets moet gebeuren dit najaar. Onze directeur Francis Nzai heeft een mooi plan opgesteld om de pas aangestelde teamleiders van de projecten in hun kracht te zetten. Zo zullen er bijeenkomsten zijn met het Keniaanse bestuur, de teamleiders, de trainers en coaches van de schoolleidersopleiding, de facilitators en workshopleiders in opleiding, de CBC-trainers (Competence Based Curriculum), de Curriculum Support Officers, de contacten binnen het voortgezet onderwijs, de SNE (Special Needs Education) en de ECD (Early Child Development).
Het Keniaanse bestuur en de teamleiders hadden hun bijeenkomsten al deze week. Zij evalueerden de voorjaarsreis van maart 2020 (niets dan lof voor de organisatie en de kwaliteit van de Nederlandse professionals) en keken vooruit naar februari 2021, als onze volgende lerarenreis gepland staat. Hoewel omkleed met allerlei onzekerheden over het doorgaan zullen wij op 14 november in ieder geval een informatieochtend houden. In de bijeenkomsten in Kenia keek men vooral vooruit naar de omstandigheden en verplichtingen, die dan mogelijk zullen gelden. Te denken valt aan mondkapjes, kleinere groepen, social distancing, hygiënemiddelen, thermometers en vooral buitenactiviteiten. Zelfs over online meetings en het worse casescenario, dat er in februari opnieuw geen Nederlanders kunnen komen, werd nagedacht. Als hierover wat meer duidelijk is, zullen ze in een volgende zoom meeting concrete voorstellen doen. Omdat de in 2020 gestarte crowdfundingactie in Kenia door Covid een dag voor het grote succes moest worden afgebroken, doemen uiteraard ook hier financiële uitdagingen op.

Laten we hopen, dat het tij keert.

Ruud Musman

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.