Enthousiast weerzien bij verlate evaluatie

Een beetje onwennig, maar met een brede glimlach stappen ze de Fiep binnen voor een weerzien en de evaluatie van de lerarenreis van maart. Eindelijk kan het. Zo dichtbij en toch zo ver van elkaar vandaan. Door het sluiten van de scholen op 13 maart kwam er een veel te abrupt einde aan die prachtige Kenia-ervaringen. Ze hadden zich zo verheugd op de final celebration, waarop ze warm afscheid hadden kunnen nemen van hun Keniaanse collega’s. De mooiste fotoboeken komen deze zaterdag tevoorschijn bij het uitwisselen van ervaringen. De mooiste herinneringen natuurlijk ook. Het verrassende verhaal van Gerard Bras wil ik hier zeker memoreren. Zijn ervaring in Kenia heeft hem doen besluiten voor drie jaar geschiedenis te gaan geven op Curacao.

De evaluatie

En hoe is de evaluatie dit keer uitgepakt? Enthousiasme alom en waardering voor de organisatie ook.
Uit de verslagen bleek veel overeenkomst in de aanpak. Met name de route uitwisselen-toevoegen-toepassen in de eigen praktijk leverde veel op. Niet verwonderlijk, dat na deze workshops tijdens de schoolbezoeken daadwerkelijk één en ander aan active learning terug te zien was. Ook de Golden Circle (Simon Sinek), waarin de ‘waarom’vraag zo’n prominente rol speelt, verschafte de Kenianen veel inzicht, vooral met betrekking to het Compentecy Based Curriculum. Goed ook om te lezen, hoe bij Special Needs verder gestalte werd gegeven aan het formulier Handelingsgericht werken en het werken met pictogrammen. De roep om meer Nederlandse specialisten voor SNE is meer dan terecht. Bij het organiseren van een actieve teamvergadering waren de resultaten verschillend. Het valt nog niet mee om het voor elkaar te krijgen, dat de Keniaanse collega zijn team op een actieve manier informeert over wat hij/zij geleerd heeft. Sommige Nederlanders besloten om er een mini-workshop van te maken, anderen boden de nodige assistentie.
Enkele opmerkingen:

—Al met al in één woord: fantastisch. Een prachtige groep mensen en de organisatie verliep vrijwel vlekkeloos. Het levert zo veel op om eens buiten je comfortzone te stappen. Dat is gaaf om te ervaren.
—Super dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Ook zeer dankbaar voor de hele fijne organisatie en alle collega’s die ik heb leren kennen.
—Ik denk nog elke dag aan Kenia. Ik kan het niet los laten. Ik ga nog een keer (meerdere keren) met t4t mee. Ik weet nog niet hoe dit mogelijk wordt. Maar hier ga ik werk van maken.
—Een reis met weer mooie levenslessen
 Natuurlijk staan we altijd open voor goede suggesties en die komen er voor de voorbereidingsdagen. Zoals te verwachten zijn de behoeftes daarin verschillend. De één vertrouwt volledig op zijn/haar creativiteit en flexibiliteit, de ander wil zo veel mogelijk voorbereid hebben, sommigen zijn geholpen met veel beelden van situaties, weer anderen willen graag meer tijd voor zelf ontwerpen. We herkennen de leerstijlen. Keuzemenu’s lijken hiervoor een bruikbare tip, evenals een platform voor filmpjes en documenten. We gaan er zeker mee aan de gang.

Helemaal dichttimmeren gaat niet gebeuren, want ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt (Johan Cruyff)’. of eigenlijk ‘… als je daar bent.’
Intussen hebben we Rynell Offerman bereid gevonden om zich over de vernieuwing van onze website te buigen. Hij volgt Ardjan Vermue, die dit vanaf de start met veel resultaat heeft gedaan, hiermee op. Dat informatieplatform zal er zeker zijn voordat we ons op de nieuwe voorbereidingen storten.

Uiteraard besteden we aandacht aan sponsoring. Acties door learen op hun school en individuele crowdfunding hebben T4T altijd enorm gesteund. Door de crisis is daar tot nu toe natuurlijk niet veel van terecht gekomen en het annuleren van de najaarsreis slaat ook nog eens een flink gat in de begroting. Intussen lopen de organisatiekosten in Kenia door. We hopen op een eindsprintje na de zomervakantie.
Deze dag wordt afgesloten met filmbeelden van de reis en die brengen iedereen weer even helemaal terug. Enkelen weten nu al zeker dat ze in februari/maart weer mee mogen, mits Corona….. En tenslotte de welverdiende nascholingscertificaten.

Ruud Musman

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.