Overal ruimte
Zaterdag betreden de leraren vo, po en special needs de compound van de Makagweni Primary school in Ukunda om samen met hun Keniaanse collega’s de workshops voor te bereiden. ‘Wat een ruimte op het schoolplein, zeg. Ik wou dat wij dat hadden.’ Zonder kinderen is de ruimte inderdaad nog indrukwekkender, maar over het algemeen is daar het minste gebrek aan in Kenia. Onze gastheer heeft voor ons een klaslokaal gereed staan, als hij ziet met hoeveel we zijn, komt hij daar snel van terug. Probleempje, de stoelen die daarvoor nodig zijn staan in een lokaal waar hij de sleutel niet van heeft. Snel iemand om de sleutel gestuurd en van start. ‘Meet’ en ‘connect’ eerst natuurlijk, maar dan toch op zoek naar de invulling van de eerste workshopdag. Achterhalen van de belangrijkste uitdagingen van leraren in de workshops. Dat is de belangrijkste opdracht. En dat valt lang niet altijd mee. Voor je het weet gaat het over te weinig materiaal, te volle klassen, te weinig tijd, te weinig kennis van het nieuwe curriculum (en daarom weerstand ertegen). Hé, waar kennen we dat van? Samen met de Keniaanse directeur komen we op zaken, die we kunnen beïnvloeden. Tenslotte heeft hij/zij daar zelf genoeg zicht op. En nu maar hopen, dat de leraren ook op deze manier kunnen kijken maandag. ‘We hebben er zin in en zijn er klaar voor,’ hoor ik dan ook vaak tijdens de lunch.
Uitersten bij pre schools
We rijden vandaag naar Gandini Primary school om daar samen te gaan werken met 30 teachers uit de regio.
We ervaren twee enorme uitersten als het gaat om inrichting en materialen voor het onderwijs van de allerjongsten die pre-school bezoeken. We treffen lokalen aan met alleen meubilair.
We ontmoeten Alice, die ook officer is van 50 scholen in deze streek. Ook alle leerkrachten zijn aanwezig en we worden heel hartelijk verwelkomd.
Na de ontmoeting gaan we direct aan de slag met energizers. We zoeken buiten de ruimte en de schaduw op. Eerst nog even afwachtend maar daarna doet iedereen mee met de spelvormen om elkaars namen te leren kennen en meer over elkaar te weten te komen. Er wordt veel gelachen maar zeker ook veel getranspireerd want wat is het warm voor ons allen!
We kunnen wel stellen dat het onderwijs in Afrika en bij ons een wereld van verschil is. Groepen van 60 leerlingen is hier heel gewoon en zijn er zelfs groepen van 73 kinderen gezien. Een hele challenge dus om active learning in de praktijk te kunnen brengen. Dit was dus tevens de hulpvraag van de Afrikaanse collega’s. Verder veel kinderen, zeer weinig materialen, kinderen die zonder ontbijt naar school komen en grote afstanden moeten afleggen om überhaupt naar school te komen.
Gelukkig kunnen we werken aan hun vraag en zijn we de hele dag bezig met allerlei werkvormen waarbij iedereen actief betrokken is. Zo mooi dat de leerkrachten constateren dat dit is wat ze willen toepassen op hun eigen school!
Meet…..connect…… learn!
Ida Erkelens en Helen Broerse