We kunnen de draad weer oppakken

Op 17 februari a.s. is het dan toch zover. De scholen zijn weer begonnen en ook wij kunnen de draad weer oppakken. Op zaterdag 30 januari komen de docenten v.o. en de directeuren p.o. in Amsterdam bij elkaar in het kader van de voorbereidingen. Ik ben benieuwd wat tijdens onze afwezigheid van een jaar inhoudelijk is gebeurd op de scholen. Uit de berichten van de afgelopen tijd bleek de aandacht vooral op andere zaken (weliswaar van levensbelang voor leraren) gericht. Wat is daaromtrent de gang van zaken?
De bonden zijn met de Teachers Service Commission eindelijk in overleg. Hoewel alweer 30 dagen achter op het door president Kenyatta opgelegde schema, is in ieder geval één van de bonden optimistisch over de vorderingen. Dat is al heel wat bij een salariseis van 50 à 60%. De opdracht van de president is om met een onderhandelingsresultaat voor 4 jaar te komen. Dat zou in ieder geval een paar stakingen kunnen voorkomen.
Zie ook: http://www.standardmedia.co.ke/article/2000188296/kuppet-pushes-for-mortgage-risk-allowance-as-talks-with-tsc-begin

Prestatiecontracten
Omdat naast deze onderhandelingen de TSC op dit moment ook nog met het plan voor prestatiecontracten komt, is er nu niet direct een sfeer van vertrouwen. De TSC vindt dat leraren op public schools vaak onvoldoende presteren en zich nauwelijks ontwikkelen, waardoor het Keniaanse onderwijs achter blijft, maar de bonden vermoeden dat de contracten gebruikt kunnen worden om mensen te ontslaan. De TSC ziet het als middel voor scholing en ontwikkeling, maar ook voor promotie. Zij vergelijkt deze ontwikkeling met de prestatiecontracten die in het bedrijfsleven normaal zijn. Overigens zien veel directeuren best wat in het plan.
Zie ook: http://www.standardmedia.co.ke/article/2000187909/performance-contracts-good-for-teachers-in-kenya 

Regering krijgt aandacht voor Early Child Development 
Tenslotte goed nieuws van het ECD-front. De regering is er van overtuigd dat er een nationale aanpak voor het managen van ECD-organisaties moet komen. Landelijke standaarden, curricula en handleidingen moeten niet langer aan de districten worden overgelaten. ‘De politiek is hiervoor verantwoordelijk’, aldus de Staatssecretaris van Onderwijs.
Zie ook: http://www.standardmedia.co.ke/article/2000188257/government-to-review-early-childhood-development-policy

Het gaat gelukkig dus ook weer over onderwijs. En nu maar snel met eigen ogen erop af.

Ruud Musman

Comment(1)

  1. Kees Hamers says:

    Succes weer en ik hoop nog een keer te kunnen aansluiten.

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.