Omdat de Curriculum Support Officers (CSO’s) een belangrijke inhoudelijke schakel tussen scholen en overheid vormen en omdat zij onze projecten enthousiast ondersteunen, zijn er ook voor deze groep regelmatig ‘meet and connect-momenten’. Zo organiseerden Ria Peters en Jan van Aert samen met Keniaans bestuurslid Suleiman Mwalonya, zelf voormalig CSO, dinsdag een bijeenkomst voor de CSO’s van de county Kwale. Deze county, ons werkgebied, telt 14 zones en elke zone heeft een CSO. Zij zijn in feite de onderwijsinspecteurs en brengen rapport uit aan de director van de TSC (Teachers Service Commission), de werkgever van de leraren. Tot 2015 waren zij nog Zone Education Officers en draaide hun werk vooral om controle. In de nieuwe naam speelt het woord ‘support’ de belangrijkste rol. Het is de bedoeling dat zij de schoolleiders effectief ondersteunen. Daar hoort een meer coachende benadering bij. En laat dat nu net een benadering zijn, die onze CSO’s in 2013 van ons wilden leren toen ze nog zone officer waren. Dat heeft, ook volgens de directeuren, toen al een enorme omslag van ‘boeman’ naar ondersteuner te weeg gebracht. Met de nodige resultaten als gevolg.
In verband met andere verplichtingen, reisafstand of persoonlijke omstandigheden konden deze keer helaas maar vier CSO’s aanwezig zijn. Vanuit de Mwereni zone kwam sloot een nieuwe CSO aan, mr Lucas Malembi. Hij had een fijne creatieve en oplossingsgerichte inbreng tijdens de bijeenkomst.
Eerst keken we terug op onze laatste bijeenkomst van september 2019. De workload van de CSO’s is erg hoog. Drie keer per jaar dienen zij elke school te bezoeken. De ene zone telt 20 scholen en de andere zone 76. Daarbij zijn sommige scholen amper te bereiken en moet een CSO een herhalingsbezoek brengen als een school de stukken niet op orde heeft. Je kunt dan denken aan het aantal leerlingen, resultaten, lesobservaties, financiën, verzuim, etc. We hebben toentertijd samen gezocht naar oplossingen, maar tijdens de terugblik bleek dat voor de aanwezige CSO’s die oplossingen nog steeds challenges zijn. Na een update over de T4T programma’s en de ontwikkelingen van onze organisatie sinds oktober 2019 hebben we samen vooruit gekeken. Met de resultaten kunnen we een toekomstagenda maken voor de komende bijeenkomsten de CSO’s met T4T.
Enkele vragen die in dit overleg naar voren kwamen waren:
- Is het handig om voor het najaar de schoolleiders mét hun adjuncten uit te nodigen voor de workshops, omdat beiden verantwoordelijk zijn voor de implementatie van het nieuwe curriculum.
- Hoeveel ruimte kan een CSO geven aan een schoolleider aangaande de implementatie van het nieuwe curriculum CBC (Competence Based Curriculum)?
- Hoe is de inhoudelijke aansluiting tussen het programma van de ECD (kleuters) en de onderwijsinhoud van de primary school?
- Hoe kan T4T een bijdrage leveren in het vergroten van vaardigheden van de CSO’s m.b.t. gebruik van digitale middelen en technologie?
Fijn dat we in een kleine groep uitgebreide gesprekken hebben gevoerd over de vele uitdagingen, waar de CSO’s mee te maken hebben. Er zijn mooie ideeën ontstaan in het kader van to meet, to connect and to learn.
Ria Peters en Jan van Aert