Met temperaturen iets onder de Keniaanse standaard en trappelend van nieuwsgierigheid druppelen de deelnemers aan de oktoberreis deze zaterdag binnen op de Fiep Westendorpschool in Amsterdam. Ze komen weer uit vele hoeken van het land, maar het grootste reistijdoffer wordt toch wel door Susan van Boxsel uit Limburg gebracht. Zeg niet dat Amsterdam het centrum van het land is. Na een bevlogen inleiding over het ontstaan van Teachers4teachers door oprichter Mia Mollee volgen een serie kennismakingsopdrachten, die tot schrik van sommigen, ineens geacht worden in het Engels gedaan te worden. Het is even doorbijten, maar al snel begint het te wennen.
Dan is het tijd voor een eerste blik op het Keniaanse onderwijs. Aan de hand van filmbeelden zien we hoe het toegaat in een klein lemen schooltje, waar de leraar net een eerste workshop bij T4T heeft gevolgd, het verschil tussen een klassikale leerstopgerichte les en een begin van het werken (eigenlijk vooral nog zitten) in groepen en wat er binnen het nieuwe competentiegerichte curriculum (CBC) in de praktijk te zien is. We zien hoe de kinderen planten ter ontleding van huis meenemen en in een andere les hoe je een thuisirrigatiesysteem kunt maken. Heel praktisch en dat is nu net een van de doelen van het CBC.Op de reflectievraag wat ze vooral gezien hebben valt de betrokkenheid van de leraar op en natuurlijk het chorus learning, waarbij de klas en masse herhaalt of invult wat de leraar zegt. Het zit in de genen van de Keniaanse leraar en dat krijgt een nieuw curriculum er niet zomaar uit.
Dan is het de hoogste tijd voor praktische informatie over de reis, want dat houdt de club uiteraard het meeste bezig op de eerste dag. Wat voor kleren neem ik mee (logisch want er waren maar twee mannen onder de deelnemers)? Hoe zit het de spullen, die ik mee moet nemen? Malariapillen, Deet, wat voor schoenen? En dan nog op de juiste manier het visum aanvragen. Genoeg om nieuwsgierig naar te zijn.
Omdat dag 1 vooral to meet and connect is, gaan de duo’s in overleg over wat hun eigen kwaliteiten en allergieën zijn. Belangrijk, want hoevaak geef je nu zelf een workshop samen met een vreemde (nu nog). Tenslotte gaan we nog met de verschillende projecten bij elkaar zitten, lezen wat verslagen van vorig jaar door en richten ons op de thema’s van dit jaar. Dat zijn:
Primary Education: Expanding possibilities of leading a team to improve education.
Special Needs: Strengthening teacher skills in the practice of the ‘from disability to possibility’ approach.
Early Child Development Education: Expanding possibilities to improve leadership skills.
Secondary Education: Expanding possibilities to improve leadership skills.
Met een huiswerkopdracht om een actieve werkvorm, energizer of evaluatievorm voor te bereiden gaan ze goed, maar hoplijk niet teveel gevoed naar huis. Nog nauwelijks thuis krijgen we al een app van Nicole:’Thanx voor de eerste voorbereidingsdag. Ik heb er zoveel zin in.’
That’s the spirit.
Ruud Musman