Een eigen boom planten op the School for the Deaf

Een bijdrage van Madelon en Carla van Special Needs over hun schoolbezoek.

Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan de Kidimu school for the deaf. We werden ontvangen door mr. Mwakuyu (de headteacher). Nadat we het gastenboek hadden getekend kregen we een rondleiding. Vol trots liet hij de schoolomgeving zien. Hier zagen wij een prachtige schooltuin met een schaduwkas. Het was zichtbaar dat mr. Mwakuyu zich erg inzet voor het project.
Naast de schooltuin zagen wij de keuken en de eetzaal. Tevens was er een groot kippenhok waarin de kippen lekker rondscharrelden en voor zo’n vijfhonderd eieren zorgen. Daarna zagen wij de slaapzalen. In de zaal voor meisjes slapen 16 leerlingen en in de zaal voor de jongens stapelen 63 leerlingen zich. Er is niet voor alle leerlingen een bed beschikbaar, dus de jongsten delen een bed.

De lokalen zijn sober ingericht. Voor de leerlingen zijn wel bankjes. De lessen zijn echter ook wel op de grond zodat er bijvoorbeeld in groepjes gewerkt kan worden.
Leerlingen uit de groepen 3 tot en met 7 hebben ons in gebarentaal “toegezongen” waarna we ons eigen naamgebaar kregen. Vervolgens hebben we de energizer namenbal gedaan. Deze energizer hadden we op de tweede workshopdag ook met de groep gedaan. Wij hadden kaarten mee voor de energizer “loop en stop”. Deze heeft een van de leerkrachten direct met de groep gedaan.
Daarna hebben we een les bijgewoond in het maken van woorden met doppen. Er werd een zak doppen tevoorschijn gehaald. In iedere dop stond een letter. Hiermee moesten de leerlingen zoveel mogelijk (simpele) Engelse woorden maken. Na deze taalactiviteit kregen de leerlingen wat lekkers (speculaasje / stroopwafel en drop).

Buiten gingen we sportieve activiteiten doen. Dat was voor ons nog behoorlijk zweten. Wat kunnen ze hard rennen!
Na de lunch hebben we met de kinderen gespeeld. Er werden tekeningen in het zand gemaakt. Touwtje springen met boomwortels of lianen. En we hebben het behendigheidsspelletje ‘bikkelen’ gedaan. Ook daar kunnen wij nog wat oefening gebruiken.
Na deze indrukwekkende dag mochten we allebei een boom planten. Met onze handen in de kippenmest en planten maar!

Madelon Spigt en Carla Kruiten

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.