Een feestelijke bijeenkomst rond competentiegericht leren

Een verslag van de tweede workshopdag in het voortgezet onderwijs door Mark en Elske

We starten met een terugblik op dag één met de antwoorden op de vraag wat je als mens en als docent hebt geleerd. Ook vragen we naar de verwachtingen voor vandaag. Op verzoek vertelt Mark wat meer over het Nederlandse onderwijssysteem en het competentiegerichte werken dat sinds kort de norm is in Kenia. Er zijn een aantal geïnteresseerde vragen.
Op dat moment komen Marlies en Mia van het bestuur van T4T binnen. Ze luisteren mee naar de vragen en geven daarna nog een duiding aan de missie van T4T.
Vervolgens doen we een opdracht over de meest effectieve manieren van leren. Na de teabreak volgt eerst de energizer ‘De Lama’s’ en daarna de lastigste opdracht van de twee dagen: het bedenken van een competentiegerichte les en daar een rubric voor maken voor de verschillende niveaus van beginner tot pro. We doen nog een energizer ‘Wie is de leider?’ en beginnen vervolgens aan de opdracht ‘The Circle of Influence and concern’. De studenten zijn wederom betrokken en druk met elkaar in gesprek. Ze hebben onderling lol en de sfeer is goed. Voor de lunch sluiten we af met hun favoriete energizer ‘De Stoelendans’. Hilariteit alom want mensen worden van stoelen geduwd, er wordt volop gelachen en vals gespeeld. Kortom een echt succesnummer. Na de lunch om 14.00 uur maken we meerdere groepsfoto’s, ronden we af met een korte terugkoppeling van ‘The Circle of Influence and concern’ en verzoeken we om feedback. We ontvangen hartverwarmende complimenten. Echt zo leuk. We sluiten af met het uitdelen van pennen & co en maken afspraken voor de lessenbezoeken volgende week. Wat een feestje was het om te werken met deze ‘studenten’. We drukken ze op het hart hoe belangrijk hun werk is en dat zij echt het verschil kunnen maken in het leven van hun leerlingen.
Met een voldaan en een glimlach op ons gezicht verlaten we school.

Mark van de Mortel en Elske Dirks

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.