Invloed of geen invloed, that’s the question

Deze keer een verslag van de eerste workshopdag voor directeuren p.o. door Linda en Nicole.

We zijn net aangekomen op de school waar we de workshop gaan houden. De headmaster heeft helaas niet doorgegeven dat we komen, dus er is nog niets geregeld. Onze facilitator gaat snel een lokaal regelen en dit wordt eerst nog even aangeveegd. Intussen druppelen de eerste cursisten binnen…. Maar het komt altijd goed. Thats the way it is….

Als er 16 van de 26 cursisten binnen zijn, besluiten we om te beginnen. We starten met energizers om elkaar te leren kennen. Daarna proberen we de verwachtingen te achterhalen en hebben we het over wat hun inspireert en wat frustreert. Er komen veel problemen naar boven waar we geen invloed op hebben. Zoals lesgeven in de Engelse taal, terwijl de Keniaanse gemeenschappelijke taal Swahili voor veel leerlingen al een tweede taal is. Of het feit dat ze grote klassen hebben van soms wel 100 leerlingen. Sommige vinden hun werkomgeving niet goed, er lopen wel eens leeuwen en olifanten het ‘schoolplein’ op. Ook vinden ze het salaris te laag. Uiteindelijk proberen we een gezamenlijk doel te kiezen waar ze wel invloed op hebben…daar gaan we morgen verder op in. We gaan het hebben over communicatiestijlen waardoor je je doelen kan bereiken en over feedback geven volgens the stool of confidence.
Aan het einde van de dag hebben we 20 cursisten. We krijgen mooie feedback. Ze hebben veel gehad aan de activerende werkvormen. Zelfs een vliegtuigje vouwen viel in de smaak. Aan onze language skills moeten we nog werken…

Om 16.00 uur zijn we terug in het hotel, waar we eerst naar het toilet rennen, omdat we de hele dag nog niet hebben gedurfd, daarna wat eten in het restaurant en voorbereiden voor de volgende dag… Het was een lange maar fantastische dag, wat een ervaring ????

Linda Weber en Nicole Smits

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.