Van de ene verbazing in de andere

Een verslag van de schoolleidersopleiding door Gert Jan en Michiel.

Even een update. We zijn gestart met blok 2 (personal leadership) van de zesde schooleidersopleiding.
Zojuist hebben we de trainingsdagen afgerond. Komende week gaan de cursisten aan het werk in de praktijk en worden ze bezocht door hun coach en/of de coach in opleiding. Ze gaan de geleerde theorie toepassen op de school, leggen klassenbezoeken af en organiseren een teamvergadering.
Wat heeft de schoolleidersopleiding zich toch goed doorontwikkeld. We zijn trots. Waar we ooit met een grote groep Nederlandse trainers en coaches de opleiding vormgaven zijn het nu Keniaanse trainers (team van vier), Keniaanse coaches (team van acht) en coachees (4 coaches in opleiding) die verantwoordelijk zijn voor deze schoolleaders course.
Gert Jan en ik blijven tijdens de trainingsdagen zoveel mogelijk op de achtergrond. Dat hebben we in voorgaande reizen echt moeten leren, dat zitten op onze handen. Afgelopen donderdag en vrijdag was het onze taak om de Keniaanse trainers goed voor te bereiden op dit nieuwe blok.
We vallen de afgelopen dagen van de ene verbazing in de andere. Wat een mooi aanvullend team staat er nu! Samen voelen ze zich verantwoordelijk voor het programma en de organisatie. Ze vullen elkaar goed aan. Sommige momenten hebben we de neiging om bijna in te grijpen. Maar we hebben geleerd om op onze handen te zitten. Echt aan alles is gedacht.
Bij de thee wachten we op het stilleggen van het programma. Gewoonlijk wordt het werk neergelegd en dan ontstaat er een lange rij van mensen die een kop thee en een mandazi (broodje) willen bemachtigen. Maar er ontstaat helemaal geen rij. Daar krijgen ze de kans niet voor. De trainers hebben het anders bedacht. De thee wordt uitgeserveerd door de trainers zelf en ze geven bij het uitdelen aan, dat het groepje best door kan gaan met de opdracht. Waar het gisteren nog toeval leek gaat het vandaag weer precies zo.
Ook de Keniaanse cursisten verbazen ons. Er wordt de hele dag geconcentreerd gewerkt en in kleine groepen kennis uitgewisseld. Ze luisteren naar elkaar en zijn super geconcentreerd aan het werk. En dat in hun vrije weekend.
Mzungu, Tamasha, Tenga en Mwanarusi zetten op de juiste momenten mooie energizers in. Energizers gekoppeld aan de theorie.
Tijdens de energizers wordt veel gelachen en er ontstaat een ontspannen sfeer.

We zijn nieuwsgierig naar de komende week en trots op de voorgaande dagen.

Gert Jan Veeter en Michiel Leijser

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.