Enerverende eerste workshop-dag in Kenia

Een bericht van de ECD-groep (Early Child Development)

In de vroege ochtend zijn alle Nederlandse schoolleiders vertrokken naar “hun” scholen. Daar zouden alle headteachers en teachers vol verwachting zitten om deel te nemen aan de workshop. Twee dagen workshops volgen en daarna gecoacht worden “on the job”  in één van de drie dagen dat de Nederlanders de scholen gaan bezoeken. Dat zijn scholen waar de deelnemers zelf werkzaam zijn en daar het geleerde in de praktijk gaan brengen.

Maar we zijn in Afrika. En als je ergens verrast kan worden is het in Afrika. Reken je op 15 deelnemers, kun je er zomaar 25 hebben. Reken je op 14 deelnemers, komen er maar twee… Zouden we om half negen beginnen? Tien uur kan ook.

Ondanks of dankzij deze verassingen, wordt het een geweldige dag. Iedereen weet zich goed aan te passen aan de situatie.
Active Learning is een speerpunt dit jaar. In Kenia is men gewend veel te zenden; voor de klas staan en veel vertellen. Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat je 10% van datgene wat is verteld onthoudt. T4T wil graag dat de leerlingen in de actiemodus worden gezet. Door te leren by doing it by yourself, houd je 95% van de stof vast. De workshops zijn allemaal zo ingericht dat de deelnemers door gesprekken mét elkaar en coöperatieve werkvormen zeer ‘actief’ zijn en er veel kennis met elkaar wordt gedeeld. Er wordt op deze manier een grote betrokkenheid gecreëerd. Hiërarchische lijnen worden doorbroken, werkvormen omgezet in activiteiten voor in de klassen en/of de teams en er zijn heel wat shiny eyes te signaleren. En niet alleen bij de deelnemers, maar ook bij de Teachers for Teachers. Leren ván en mét elkaar kun je dus wereldwijd. Ieder heeft het zelfde doel: goed onderwijs verzorgen. De zondag wordt gebruikt om even energie op te doen voor de komende week. En om de 2e workshop voor te bereiden die maandag op het programma staat. Het belooft weer een prachtige dag te worden.

 

 

Met vriendelijke groeten,

Judith Sliedregt

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.