Van ‘loslaten is anders vasthouden, naar loeren en ouwehoeren.’

maandag 2 oktober 2017

13:25

Afgelopen vrijdag zijn we gestart met het tweede blok van alweer de vierde schoolleidersopleiding die Teachers 4 Teachers verzorgt.

In februari is deze vierde opleiding van start gegaan. Vanuit de eerste drie opleiding zijn er coaches opgeleid en nieuw is dat we nu ook vijf Kenianen opleiden als docent/trainer. Zij gaan onze rol op termijn overnemen.

In deze reis kiezen we ervoor om Athumani, Mzungu, Tamasha, Bakari en Mwanarushi ook een actieve rol voor de groep geven. Gert Jan en ik geven les en training, maar meer dan de helft wordt nu door de Keniaanse collega’s (de zogenaamde trainees) verzorgd. Gaat dat dan ook echt lukken, vragen we ons nu regelmatig af. We hebben er in de voorbereiding al heel vaak over gesproken. Loslaten is anders vasthouden.

Op zich hebben we er vertrouwen in want  bij de start van de eerste schoolleidersopleiding waren we nog met acht Nederlandse coaches aanwezig (naast de twee Nederlandse trainer/docenten) en die rol is nu dus al volledig overgenomen door Keniaanse  T4T-coaches. Ze vertellen ons dat ze nu maar liefst vijf tot zeven keer zijn gecoacht in het afgelopen half jaar. Dat is een prachtresultaat.

Vrijdag hebben wij samen met de trainees het programma van zaterdag en zondag voorbereid. Zij staan klaar zijn om in de actieve stand te gaan en we hebben de dagen dan ook verdeeld.

Het was spannend zaterdag. Tamasha en Mwanarushi mochten de spits afbijten. Later op de dag kregen Bakari en Mzungu een gedeelte waarin ze in twee groepen een toelichting gaven op de PDSA cirkel. Het verliep echter boven verwachting. Ze hadden hun huiswerk gedaan. Even zelf gegoogeld op de theorie en informatie toegevoegd. Prachtig om te merken. Ze zijn kritisch op de door ons ingebrachte theorie (PDSA, Quinn, Learry, TA, verschillende artikelen).

Vandaag, zondag, lopen wij trots rond. Het gaat lukken. Er ontstaat een course die gedragen wordt door zowel Keniaanse als door Nederlandse collega’s. To meet, to learn en to connect. Vanuit gelijkwaardigheid leren en onze Keniaanse collega’s stralen uit dat ze staan voor het Teachers 4 Teachers programma.

Ze zijn positief kritisch in hun feedback aan elkaar en op sommige momenten zijn ze streng.’ Hoe zo tevreden, je liep uit mister …’ ‘De instructie duurde wat te lang, had je geen time-keeper kunnen benoemen, zo kun je dat de volgende keer voorkomen?’ ‘Maar dat had je goed voor elkaar in jouw instructie.’ De feedback wordt met respect en positief kritisch geformuleerd.

Dit blok gaat het over educational leadership en aankomende week gaan de headteachers vier dagen bij elkaar op bezoek om binnen hun eigen team vaardigheden te oefenen. De coach sluit aan om zijn of haar headteachers te begeleiden. 

Een missie, visie en twee concrete actieplannen zijn er geformuleerd. Na deze week kunnen ze daaraan nog vijf maanden werken. Voor februari 2018 staat blok drie op de rol.  Eerst hebben we zaterdag nog een evaluatieochtend en sluiten dan later aan bij de final celebration. De samenwerking moet gevierd worden.

Vandaag blijkt dan ook weer dat onze headteachers werken vanuit een focus, met veel energie en de betrokkenheid is hoog. Zowel wij als de groep krijgen veel energie van het samenzijn. We zijn nieuwsgierig naar aankomende week.

Vandaag hebben we de dag afgesloten met een evaluatie. Vooral zo doorgaan is de meest gehoorde opmerking.

Mister Said geeft aan dat hij al heel wat courses gevolgd heeft, maar zelden zo actief, praktisch toepasbaar en passend bij zijn dagelijkse praktijk. Dat is toch prachtige feedback om te krijgen! 

We hebben ze voor deze week nog een belangrijk leiderschapsadvies meegegeven. ‘Leadership is walking around, observing en talking. Oftewel “loeren en ouwehoeren’

Deze quote in het Nederlands blijft goed hangen.

Dus als je het ergens in Kwale County of Kenia hoort…..

Gert Jan Veeter en Michiel Leijser

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.