Evaluatiereunie, even terug waar het goed was

‘Ik heb nog twee weken liggen dromen over Kenia en elke keer als ik ontwaakte wilde ik weer terug.’ Aldus Leonie tijdens de evaluatieochtend in Amsterdam zaterdag. Het wemelde trouwens van de mooie herinneringen, zoals: ‘Het heeft echt wel even geduurd voordat ik woorden kon vinden voor wat we beleefd hebben, maar nu kom ik erin om.’ En wat te denken van de prachtige bedankbrieven van Cilia en van  Renske, die er vandaag helaas niet bij kan zijn. Of de schitterende fotoboeken, inclusief de fraaiste begeleidende teksten. Het is een warm weerzien op deze ochtend, waarbij iedereen toch weer even een beetje terug is in Kenia. Voorwerpen, foto’s, boeken en verhalen worden enthousiast gedeeld en natuurlijk is daar de filmische compilatie van de reis, waarin weemoed, trots en lachsalvo’s elkaar afwisselen (foto boven).

Uiteraard nemen we ook de resultaten van de evaluatie en de highlights uit de verslagen met elkaar door. Een kleine selectie:
Veel gedeeld en teruggezien in de praktijk. Nieuwe inzichten voor eigen praktijk opgedaan. Gelijkwaardigheid gevoeld. In diepe gesprongen en niet verdronken. Gelachen, gehuild, genoten, dankbaar. Toepassen active learning geeft leraren meer energie. Houten wisbordjes met krijtverf zijn een hit. Meet en connect maakte er absoluut een groep van. Activerende werkvormen staat nog in de kinderschoenen. Stool of confidence laat de docent zichtbaar groeien.

En ook zeker wat bruikbare tips. Zo ziet men graag in de voorbereiding meer focus op de opbouw en inhoud van de workshops zelf en daardoor wat minder over het Keniaanse onderwijs en de competenties van leraren. Eerder al kregen we de wens om de globale indeling van de reisdagen op onze website te zetten, zodat geïnteresseerden vast een indruk krijgen van wat er van hen verwacht wordt. Dat is inmiddels op deze pagina gebeurd.

Tenslotte spreken we onze dankbaarheid uit voor de vele sponsoracties, die deze groep heeft ondernomen. En we zijn er zelfs nog niet, zo wordt al snel duidelijk. De harten zitten heel erg op de goede plaats. Dat bleek trouwens ook al uit de prachtige Keniaanse attentie, die we als begeleiders in Kenia mochten ontvangen en die ze nu ook voor Ellen, die wegens thuisomstandigheden Kenia helaas eerder had moeten verlaten, hadden meegenomen. Ontroerend attent.

Dat we nu al van verschillende bestuurders groot enthousiasme terughoren laat ons evenmin koud. Leerkrachten komen als een ander mens terug, geïnspireerd, met nieuwe ideeën en ‘nieuwe ogen’. ‘Ga naar Kenia als een leeg canvas en kom terug als een prachtig schilderij’, las ik bij één van de tips aan nieuwe deelnemers.

‘Laat ik het vuur dan ook meteen maar smeden,’ dacht Mieke van Oorschot, die op ’t Palet in Vlijmen een restaurantdriedaagse organiseren. Alle gerechten waren door de kinderen en hun ouders gemaakt. Het bleek een groot succes, ook bij opa’s, oma’s, kennissen en familieleden. De opbrengst van €500 overhandigt Mieke met plezier aan Jan van Aert.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.