Meet en connect again, jubileumreünie op 21 april

Het gaat er echt van komen en dus willen we het meteen even laten weten. Op zaterdag 21 april 2018 van 11.00-16.00 uur organiseren we ter gelegenheid van ons 15-jarig bestaan een reünie voor iedereen, die Teachers4teachers een warm hart toedraagt, die T4T niet vergeten is of niet vergeten wil. En waar kan dat beter dan in het Afrikamuseum in Berg en Dal.

Er zal veel ruimte zijn voor to meet en to reconnect, maar we willen ook graag met voorbeelden laten zien wat er in Kwale dankzij de inspanningen van ieder, die op wat voor manier ook heeft bijgedragen, in 15 jaar is bereikt. Het programma en de definitieve uitnodiging sturen we later, maar noteer de datum vast in je agenda.

 


Keniaanse overheid scherpt eisen aan directeuren aan

Dat de Teachers Service Commission (TSC) als werkgever veel macht heeft in Kenia was ons al vaker opgevallen. Dinsdag j.l., werden, als introductie op het nieuwe schooljaar dat in januari begint, directeuren in basis- en voortgezet onderwijs verrast met een aantal onverwachte maatregelen. Zo mogen zij voortaan niet in hun eigen woonomgeving (home counties) directeur zijn en ook niet langer dan 9 jaar op één school. De achtergrond van deze maatregel is de cohesie tussen de diverse culturen in Kenia te bevorderen. Daarnaast wordt van directeuren en adjuncten in het basisonderwijs een bachelorgraad verwacht en in het voortgezet onderwijs een master. Wie deze academische kwalificaties nog niet bezit, krijgt de tijd om ze te halen. En…., natuurlijk gaat de maatregel met onmiddellijke ingang in. Er wordt een toeloop verwacht bij de 105 technische trainingsinstituten en TTC’s (Teachers Training College).
Ik ben benieuwd naar de reacties van de vakbonden.

http://www.nation.co.ke/news/TSC-shocker-for-headteachers-and-college-principals/1056-4215366-rf07ijz/index.html

Ik kan me herinneren, dat de directeur van het TTC een jaar of zes geleden een managementboek uitgaf, dat alle zittende head teachers ontvingen met de mededeling: ‘Lees dit boek goed door, dan weet je hoe je moet leidinggeven.’ Het bracht ons bij onze schoolleideropleiding tot de opmerking:’Mooi, dan kunnen wij nu wel gaan.’ De reactie van de deelnemers was treffend:’Nee, zeker niet, want met alleen theorie kunnen we het nog niet uitvoeren. Jullie zorgen juist voor de verbinding met de praktijk.’ En dus gingen we blijmoedig door, uiteraard met het managementboek als basis.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.