Monden vallen open bij de Nederlanders

Na een mooie autorit door de Simba Hills, waar we zelfs een antilope en baboons spotten, werden we hartelijk ontvangen op Amani Primary School door Mwero Mkalla,  headteacher, en madam Mwani, de deputy headteacher. Samen met haar bezochten we 3 groepen voor een lesobservatie. In alle groepen werden we met veel enthousiasme begroet. Mooi om te zien hoe eager de kinderen waren om te leren, zelfs met beperkte leermiddelen. De lesobservaties werden nabesproken in een soort theater.

Madan Mwani was pas 2 maanden deputy op Amani Primary School. Haar kracht lag in verbinding,  ze stelde haar teachers op hun gemak, sprak waardering uit voor hun les. Ze had de Stool of Confidence zich prima eigen gemaakt en vroeg door op de antwoorden. Na het eerste  coachingsgesprek gaven we haar de suggestie mee om aan de teachers te vragen welke instructiemethoden van de Learning Piramide zichtbaar waren in de les. Ze pakte deze tip meteen op en vroeg aansluitend aan de teachers wat ze van haar nodig hadden om zich hierin te verbeteren. Ze liet foto-heidi1het denkwerk vooral over aan de teachers en liet hen verwoorden wat ze in een volgende les anders zouden gaan aanpakken. Ze zag de enorme waarde van active learning en was voornemens hier een aantal staf meetings aan te wijden. Een goede coach, die het beste uit haar teachers probeert te halen.

Staffmeeting
Na de coaching stond de staff meeting voor 10 deelnemes gepland. Na het gebed volgde een introductie.
De head teacher gaf vervolgens een korte samenvatting van de inhoud van het programma van de workshops met T4T, waarbij o.a. gesproken was over active learning en de appraisal (het nieuw in te voeren beoordelingssysteem).
De Deputy nam het volgende agendapunt voor haar rekening. Ze nodigde de teachers uit om mee te denken over het probleem dat zich de zaterdag ervoor voor deed in groep 8:  groep 8 was op zaterdag teruggekomen voor extra studie, waarna een vechtpartij ontstond tussen 2 kinderen. Ze maakte duidelijk dat het een gezamenlijk schoolprobleem was, waar alle teachers over mee konden denken. De deputy gaf iedereen een geeltje en vroeg hen om één onderwerp op te schrijven om het probleem te inventariseren. De geeltjes werden op het bord geplakt. Daarna ordende de deputy de geeltjes. Ze betrok het hele team bij het ordenen.
Vervolgens werden er discussiegroepen samengesteld. De deputy deelde gekleurde stokjes uit om groepen te maken. Elke groep kreeg de opdracht om samen oplossingen te bedenken en een flap waar ze deze op konden schrijven. De teachers waren erg betrokken, dachten actief mee en kwamen met tal van oplossingen. Na de presentatie hiervan vatte de deputy samen en vroeg door op de oplossingen. Nadat alle groepen zich gepresenteerd hadden zocht de deputy naar overeenkomsten en koppelde ze de oplossingen terug naar de eerder gemaakte inventarisatie. Ze beperkte zich daarbij niet alleen tot de oplossingen, maar besprak ook wie de oplossing gaat oppakken en wanneer. Ook hier nodigde ze de teachers uit om mee te denken. Het was niet háár oplossing, maar de oplossing van iedereen!

Ik voelde me plaatsvervangend trots op madam Mwangi . Wat een pareltje voor Amani Primary School!  Ze gebruikte allerlei actieve werkvormen om het gehele team te betrekken bij de oplossing van een schoolprobleem. Zo bracht madam Mwangi voor 200% in praktijk, waarover we in de workshops gesproken hadden. Daar doen we het toch allemaal voor!

En hoe mooi kun je afsluiten met een les over de tulpenvelden en de kassen in groep 8. Dit onderwerp kwam in de les aan bod. Super toch, dat een Nederlandse head teacher dit kan uitleggen. Ik heb ontmoet, verbinding gezocht  en de kinderen iets geleerd! To meet,  connect and learn! Zo simpel kan het zijn!

Heidi Smits

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.