Mooi eindfeest met geslaagde nieuwe workshopleiders uit Kenia en een superactie uit Nederland

Na een dag vol tropische regen, hielden we ons hart vast voor de final celebration. Zou het soppen worden? Niets van dat al. Op de prachtige locatie van Kidscare was het terrein al weer kurkdroog en stond de zon ouderwets hoog aan de hemel. Wat geweldig trouwens dat we van deze locatie gebruik konden maken. Alle workshopdeelnemers verzorgden zang en dans en trakteerden hun Nederlandse collega’s op authentieke Keniaanse cadeaus. Er waren kinderen uitgenodigd om een voorstelling te geven en natuurlijk konden ook de paaldansers niet ontbreken. Na een onvolprezen uitvoering van ons T4T-lied Education is Future, waarbij er driftig door de Keniaanse bezoekers werd gefilmd volgden nog speeches van Jan en van Mr. Mwangale, lid van het Keniaanse parlement en enthousiast ambassadeur van T4T. Hij verzorgde bovendien zakken rijst voor alle leerlingen, die de eindtoets volgende week gaan maken in Lunga Lunga, zijn sub county. Na een voortreffelijke lunch voor alle ruim 400 bezoekers en een warm afscheid was het tijd voor de laatste terugreis naar ons hotel, waar we ’s avonds nog een kleine afsluitende bijeenkomst hadden.
Daar werd eens te meer duidelijk wat zo’n reis met je doet. Zoveel verbondenheid, bijna Keniaanse dankbaarheid en hier en daar een brok in de keel. Ook de bestuursleden werden door de groep uitgebreid muzikaal in het zonnetje gezet. Een prestatie, want ‘Jullie zijn er altijd’. Gelukkig aten we woensdag buiten de deur om in alle rust de stand van zaken te beschouwen. Die stand was trouwens opperbest. We hadden na een kwartier weer terug kunnen zijn. Na een laatste glas vertekken de meesten vannacht naar Mombasa en verder en plakken sommigen er nog een paar vakantiedagen aan vast. Want een vakantie was het beslist niet (al voelt het bij terugkomst uit het achterland vaak wel even zo).

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Graduation van nieuwe Keniaanse workshopleiders

Na een train-the-trainersopleiding van twee jaar zijn Esther Mwaniki en Mwanangura Ali glansrijk geslaagd voor hun assessment voor workshopleider. Geheel zelfstandig stonden zij voor de uitdaging om twee dagen lang hun workshop over het leiderschapsvaardigheden te geven volgens to meet, to connect, to learn. Ze zijn beoordeeld door het Keniaanse bestuurslid Mwalonya, een voormalig Curriculum Support Officer (inspecteur) en drie Nederlandse bestuursleden. Sommigen kregen tranen in de ogen toen ze hen aan het werk zag, en dat was niet van verdriet. Ook hun begeleidingsvaardigheden op de werkvloer werden geobserveerd. Kees Hamers, die inmiddels voor de zesde keer mee is en die als voormalig coach aan de schoolleidersopleiding en workshopleider gepokt en gemazeld is, nam met plezier deze taak op zich. Alweer een stap in de richting van ‘Shift the power’, zoveel mogelijk in Keniaanse handen. Het bijbehorende certificaat en the ‘cutting of the  cake’ waren meer dan terecht. De route naar workshopleider is trouwens geen 1-2-3-tje. Wie dat wil, moet dat door een officiële aanvraag bij Francis Nzai aangeven en voor P.O. afgestudeerd zijn als T4T-gecertificeerd schoolleider. Vervolgens wordt er een train-the-trainertraject ingezet van vier stappen met bijbehorende competenties en een steeds uitgebreider scala aan activiteiten. Daarvoor zetten we Nederlandse deelnemers in, die al eerder meegeweest zijn en die dat willen. Deze keer hebben Kees, Isabel, Karin, Teske en Susan dit met veel enthousiasme voor hun rekening genomen. Bij het assessment viel ons op, hoeveel verschil er vooral is in initiatief nemen als er geen Nederlanders bij betrokken zijn. Al tijdens de voorbereiding merkte ik dat wie zich doorgaans wat bescheiden opstelt, nu meteen vol zelfvertrouwen de kar begon te trekken. We zijn trots, dat deze eerste lichting nu is geslaagd.

Superactie Aloyssiusschool

Intussen bereikte ons het bericht, dat Lianne Kloosterman, die in februari met de lerarenreis mee was, via een sponsorloop op de St Aloyssiusschool uit Schagen maar liefst €5215 bij elkaar gebracht heeft voor T4T. Een geweldig resultaat.

 

 

Ruud Musman

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.