Shining eyes

40 jaar geleden raakte ik betrokken bij onderwijsprojecten in Afrika, eerst als leraar in Zambia, later bij projecten waarvoor ik, net als nu, af en toe een week of wat langer afreisde.

Vaak is me gevraagd wat daar nu zo interessant aan is, maar ook hoor ik vaak de verzuchting: dat had ik ooit ook willen doen. In beide gevallen zou ik zeggen: niet denken maar doen, dan vind je het vanzelf uit. Als ik toch een poging waag om een aspect van het bijzondere van dit werk in Afrika te benoemen dan is het dat elke keer dat ik hier ben al mijn zintuigen op scherp worden gezet. Het is alsof je door een beslagen bril hebt gekeken waarvan nu de glazen blinkend zijn opgepoetst. De geuren, de kleuren, de geluiden, de smaak, de warmte versterken mijn gevoel dat ik leef, dat ik ben.

Dat komt ook door het waarnemen van al die hardwerkende leraren in workshops, bij hun voorbereidingen in het hotel, bij het uitwisselen van ervaringen aan het einde van de dag. Behalve dat ik bijvoorbeeld betrokken ben bij het trainen en coachen van de inspecteurs in dit gebied, heb ik de mogelijkheid om langs scholen te gaan om hier en daar een kijkje te nemen. Het is prachtig om te zien hoeveel energie onze workshops vrijmaken. Een van onze Keniaanse bestuursleden die voor het eerst mee was ‘in het veld’ zag het ook meteen: de vreugde, de humor, het speelse van de werkvormen, de creativiteit om nieuwe vormen te bedenken. Hij was zeer onder de indruk. Hij was ‘moved’. ‘Bewogen worden’ is dat je van plaats verandert, figuurlijk maar soms ook letterlijk. Hij zei dat je aan de ogen van de deelnemers kon zien wat er gebeurde. Stralende ogen. Ik vertelde hem dat dit voor Japanse onderwijsinspecteurs een van de aspecten van beoordeling is van de kwaliteit van lessen: shining eyes. En aangezien ogen de spiegel van de ziel zijn, gaat het eigenlijk om stralende zielen. Opnieuw merk ik dat onderwijs draait om drie dingen: hoofd, hart en handen, maar de belangrijkste is het hart. In dit prachtige project delen we van harte alles wat ons kan helpen nieuwe generaties voor te bereiden om te leven met het heden en bij te dragen aan de toekomst.

 

Dick de Groot

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.