Thanks for inspiring us

“Welcome, be welcome!” Als we bij de Mwamzandi Secondary School aankomen, komt de principal ons al tegemoet. Hoewel het nog vroeg is, zijn onze docenten al begonnen met hun workshop. We lopen een rondje over de compound en horen luid gelach uit een van de lokalen komen.

Chris en ik treffen een groep docenten aan die onder leiding van de Nederlandse docenten serieus aan het werk zijn. Ze bereiden zich voor op een toepassing van een van de zojuist behandelde werkvormen. Hoe kun je deze werkvorm vanmiddag nog uitproberen in je les? Een demonstratie volgt.

Daarna is het tijd voor een energizer. Het is erg warm en de lunch is bijna klaar. Chris en ik zien aan de aantekeningen en posters op de muren dat de groep vanmorgen flink de diepte is ingegaan. Hoe ga je om met verschillen in de klas? Hoe kun je de voorkennis van leerlingen activeren? Diverse werkvormen kwamen voorbij en de leerpiramide is behandeld. De docenten volgen Mirjam en Esther naar buiten om weer even wakker te worden.

‘The fruitbasket’ wordt fanatiek gespeeld. Iedereen is een ananas, banaan of mango en dat levert veel hilariteit op. Wanneer jouw soort fruit wordt genoemd wissel je van plaats, maar er is een plaats te weinig. Docenten gaan op in het spel en gaan ervoor niet als enige over te blijven. Een luid gegil en geschreeuw is te horen uit de lokalen. Steeds meer kinderen komen het plein op en lachen hun docenten toe. De energizer veroorzaakt veel onrust in de school, maar het plezier overheerst.

De principal is ervan overtuigd dat haar docenten veel leren van deze twee dagen. Chris en ik overtuigen haar dat onze docenten er minstens zoveel van opsteken.

We rijden door naar Mwasambweni Primary School. Marijke en Manon hebben tien leerkrachten van de bovenbouw zover gekregen om een evaluerende werkvorm te doen met elkaar. De leerkrachten kijken terug op wat ze vandaag tijdens de workshop gedaan hebben en geven aan hoe ze dit hebben ervaren. Zij zoeken een plek in een van de drie cirkels op de grond: de comfort-, stretch- of paniczone. De leerkrachten zijn eerlijk en vertellen openhartig welke ideeën ze gaan uitproberen voor hun lessen, en waar ze zich nog onzeker over voelen.

Morgen komen de vo-docenten terug op deze scholen. De lesobservaties en feedback gesprekken staan dan op het programma.

Later horen we dat de principal een van onze groepen achterna is gerend, toen zij op het punt stonden de school te verlaten. “I just wanted to let you know, you did a great job. Thanks for inspiring us.”

Lysanne Kapiteijn

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.