Successen en herexamens bij de schoolleiders

Het wordt warmer en benauwder, voor ons maar zeker voor de schoolleiders. Deze dag zal voor hen de beslissing vallen. Jan Uitdehaag zal de ‘guillotine’ hanteren, mochten er mensen niet slagen.

Successen en herexamens bij de schoolleiders

Het wordt warmer en benauwder, voor ons maar zeker voor de schoolleiders. Deze dag zal voor hen de beslissing vallen. Jan Uitdehaag zal de ‘guillotine’ hanteren, mochten er mensen niet slagen. Rond zes uur zullen deze gebeld worden. Als grap voor de celebration op zaterdag hadden we al bedacht hem op een stoel vast te binden met zijn telefoon net buiten bereik.

Helaas gaat het er niet van komen. Zecha, Beja en Peter komen niet aan de benodigde punten en krijgen een herkansing in oktober. Geen makkelijke beslissing, maar wel nodig om ons assessment de juiste waarde te laten behouden. Bakari blijkt de best scorende student te zijn en hij zal zaterdag op geheel Keniaanse wijze extra in het zonnetje worden gezet.

Terugkijkend zijn we als coaches en opleiders zeer tevreden met de opzet van het assessment via drie case studies voor de theorie en een dag praktijkonderzoek, waarin de kwaliteit van de lessen en de vaardigheden van de directeur een voorname rol spelen. De coachingsgesprekken van de directeuren zijn niet langer veroordelingen, maar werken zichtbaar als aanmoediging (foto).

In de lessen zijn we aangenaam verrast door de groepsopdrachten, die steeds meer te zien zijn en de talking walls, hoewel de aanwezigheid en kwaliteit daarvan steeds afhangt van de afsluitbaarheid van een lokaal en de richting van de wind. Ramen zijn er immers niet. Kijkend naar mijn eigen papieren na een paar tropische regendagen begin ik beter te begrijpen waarom de boeken en schriften er hier vaak zo aftands uitzien.

Omdat de nieuwe president het verboden heeft om kinderen in de vakantie naar school te laten gaan, besluiten steeds meer teams om de dag een uur eerder (7.30) te beginnen en een half uur later (17.00) te eindigen om de scores omhoog te krijgen. Op de Mwachema Primary blijven de leraren nu ook in de klas om kinderen verder te helpen nadat ze hun les gegeven hebben. De volgende uitdaging is om uit te wisselen hoe het lesuur zelf nog effectiever kan verlopen. We zijn nog niet klaar. Zijn we dat trouwens ooit in het onderwijs?

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.