UBUNTU.

Wat gaat  de komende week ons brengen? Hoe hebben de coaches hun werk met de head teachers gedaan en gaat onze verwachting, dat de trainers onze  rollen gaan overnemen, worden ingelost?. Allemaal vragen die door ons hoofd schieten terwijl we op Schiphol  een lekkere cappuccino drinken.

Vrijdagmiddag zien we onze “opvolgers” de trainers en coaches. Een grote tegenvaller; één van onze beoogde trainers, Athman, verschijnt niet. Later blijkt dat hij naar een begrafenis moet, één van zijn leerkrachten is bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. Een drama voor hem en de hele community. En dan toont zich het echte beeld van de groep. Mzungu wil op zijn manier Mr. Athumani in ontwikkeling houden. Al snel wordt duidelijk dat eigenaarschap serieus wordt genomen. In de training pakken de trainers waardig hun rol en daar waar wij voorzichtig willen inbreken omdat we er niet helemaal op vertrouwen, dat ze de dag ‘goed’ afronden, horen we : “ Wait, we have a contract J…still four minutes to go!”

Dinsdagochtend elf uur….we arriveren op de school, een uur rijden van Kinango. “You are late”, klinkt het, met een grote glimlach! Peter en Suleiman wachten al een uur onder de boom bij hun ‘schoolcafeteria’ een hutje waar de dame in kwestie thee en iets lekkers voor ons heeft klaarstaan. Het plan ligt klaar; we wandelen langs de hutjes waar we ontmoetingen hebben met de dorpsoudste, de priester, de oud directeur, de dames van de ECD en anderen alvorens we aankomen op de school. Daar heerst een sfeer van saamhorigheid en vernieuwing. Trots presenteert Peter zijn team. Een voorbeeld van een leider, deel uitmakend van een community en richting gevend aan deze community. We zijn geraakt!

Op donderdag  gaan we op weg naar de school van Vesso, net voorbij Lunga Lunga. Nog nauwelijks een stap op de compound gezet, worden we geconfronteerd met de opmerking dat er die middag een feest is voor alle belangrijke mensen van de school. En daar horen wij ook bij. De reden voor het feest: De KCPE score is met 30 punten omhoog gegaan. Dit resultaat is bereikt door de vorige directeur. Wie zijn die belangrijke mensen? De vorige directeur, de deputy, het team, de ouders, mensen van T4T de chairman en iemand die wij zouden willen omschrijven als de oude wijze man uit het dorp. En Vesso? Hij weet wat Ubuntu is. Hij gunt ieder een echte plek en blijft zelf heel bescheiden op de achtergrond. We horen veel verhalen met de essentie: Learning is so important for the development of our community!!

En wij denken: “Was dit maar Nederland!

Belinda en Jan

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.