Verbinding als motor voor succes

Op de tweede workshopdag komen de duo’s meestal opgetogen terug van hun workshop. Euforie en dankbaarheid gaan dan hand in hand en ze raken niet uitgepraat over zoveel mooie reacties (zelfs na een rit van ruim twee uur over door de decemberregens zwaar geteisterde wegen). Alle schroom lijkt dan van de Keniaanse collega’s af te vallen, wat natuurlijk ook komt door de meet-connect-insteek van onze Nederlandse workshopleiders.
In deze blog de schijnwerpers op Early Child Development (het jonge kind) met twee bijdragen.

Een bijdrage van  Lisan en Noa uit Shimba Hall

Ria had het al eens door laten schemeren, de Keniaanse kleutercollega’s zijn nogal enthousiast en erg betrokken. Na deze 2 workshopdagen kunnen Lisan en ik (Noa) dat alleen maar bevestigen! Workshopdag 2 is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met workshopdag 1. Daarin hebben we een mooie basis gelegd voor al het moois wat er vandaag is ontstaan.
Het programma voor deze dag hebben we samen met onze Keniaanse collega’s gemaakt aan de hand van ‘the educational challenges’ die bij hen spelen, ideeën voor activiteiten buiten, educational songs, meer energizers en het maken van educatief materiaal. We hebben hard gewerkt want we hebben alles kunnen doen. Plezier, enthousiasme, liefde en een hoge betrokkenheid spatten er vanaf.
Tijdens de evaluatiewerkvormen werd ook steeds beter zichtbaar dat er ruimte was voor kwetsbaarheid in de groep. Er werden meer (kritische) vragen gesteld en meningen/ ideeën gedeeld. Het stukje ‘meet and connect’ heeft zijn vruchten afgeworpen.
In groepjes is er prachtig materiaal gemaakt voor elk vak dat er gegeven wordt. Er was een reken-, taal-, muziek-, geloof-, buitenspel- en geografisch groepje. Binnen 3 uur zijn de mooiste materialen gemaakt en aan elkaar gepresenteerd. Dat elk groepje elkaar inspireerde was duidelijk zichtbaar toen alle telefoons tevoorschijn kwamen om elkaars ontwerpen vast te leggen.
De Keniaanse collega’s hebben een rugzak vol met inspiratie, materialen en energizers maar ook onze rugzak is goed gevuld. Vol met inzichten, waarin voor ons het belangrijkste is dat je vanuit verbinding alles kan bereiken.

Enkele indrukken en ervaringen van Sharon en Susan in Burani:

We werden bijzonder warm onthaald in Burani, we werden toegezongen en kregen verse kokosnoten en echte Keniaanse stro-bezems. De kokosnoot werd speciaal voor ons opengehakt, zodat wij de kokosmelk konden drinken.
In onze workshop hebben we een spelcircuit aangeboden met oa Bingo, Mikado (van gemarkeerde twijgjes), Memory en Wie ben ik. Alle spelletjes waren volledig nieuw. Ze speelden de spellen vol overgave en bedachten zelf al meteen hoe ze het in de klas konden toepassen. Vervolgens kwamen ze spontaan zelf met nieuwe kennismakingsspelletjes.
De Keniaanse collega’s waren erg geïnteresseerd in ons land. Onbegrijpelijk dat daar geen slangen leven, dat weilanden omheind zijn, dat we geen boer in onze familie hebben, dat de zee koud is, dat ijs glad en sneeuw koud is, dat we een tuin met bloemen hebben en dat onze koning op zijn verjaardag vrolijk tussen het gewone volk rond loopt. Het deed ons maar weer eens beseffen, hoe verschillend culturele kaders kunnen zijn.
Het was echt een enthousiaste, vrolijke, kleurrijke, behulpzame en leergierige groep. Geweldig om daar deel van te mogen uitmaken!

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.