Workshop train the trainer voor docenten van de opleiding voor kleuterleidsters

To meet, to connect and to learn, een cyclisch verhaal!

Om 8:30 uur druppelen de eerste workshopdeelnemers binnen. Warme “hugs” en blije gezichten bij binnenkomst. Het voelt alsof ik niet ben weggeweest, we gaan gewoon verder met waar we vorig jaar zijn gebleven. Dit is een zeer korte fase van “to meet”, ik ga al snel met een aantal deelnemers in de “connect fase”! De groep is vrij snel compleet en we zijn klaar voor het voorstelrondje. Dit door je naam in stukjes te hakken en bij elk deel een beweging te maken. Hilarische momenten, maar de sfeer zit er meteen goed in. Een van de nieuwe deelnemers verklapt me dat hij over deze werkwijze wel wat had gehoord, maar hij zich er niets bij kon voorstellen, dit vond hij wel een erg leuke manier van kennis maken. Ik spreek met Linda en Yvonne af, (2 docenten voortgezet onderwijs die onverwachts bij mij in de workshop zijn aangeschoven) dat ze daar waar mogelijk participeren in het geheel en dat voelt voor ons alle drie goed!

Ik neem met de deelnemers de wensen voor de workshop door, we stellen prioriteiten. We bepalen met elkaar dat we veel werkvormen en energizers gaan doen, maar ook inhoudelijk de diepte in willen gaan. Verder is het ook de bedoeling dat we aan de slag gaan met het ontwikkelen van materialen op het gebied van woordenschatontwikkeling. De “to Learn fase” heeft afgelopen jaar wel degelijk plaats gevonden, de kennis van vorig jaar wordt opgehaald en toegepast in nieuwe zaken. De tea-break in de middag wordt op verzoek van de deelnemers overgeslagen, in plaats daarvan wordt er fanatiek deelgenomen aan verschillende energizers en werkvormen. De leergierigheid van deze docenten is enorm. Ze passen deze werkvormen en energizers niet alleen in de workshops die ze maandag en dinsdag gaan geven toe, maar hebben afgelopen jaar ook in hun eigen dagelijkse praktijk allerlei nieuwe werkvormen en energizers toegepast.

Rond half 6 vertrekken de docenten met een letterlijk en figuurlijk flink gevulde rugzak richting huis, klaar om op maandag en dinsdag workshops te geven aan 220 kleuterleidsters in de verschillende zones. En Yvonne, Linda en ik hebben met z’n drietjes ook zeker het “to meet”, “to connect” en “to learn” gevoel gehad, zeer vermoeid maar voldaan keren we terug naar het Baobab hotel.

 Ria 2Ria 3

Ria Peters

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.