De Bono in de bush, een kleurrijke workshop

 

Dinsdag de tweede dag van onze tweedaagse workshop.

Vooraf ga je daar met een heel ander gevoel heen. Je kent de omgeving, je kent de mensen (al een beetje). Het is bijna een feestje! Vanaf het moment dat wij arriveren, is iedereen weer heel hartelijk. De dag is opnieuw vol verwachtingen. Het siddert van inspiratie, voor de deelnemers, maar ook zeker voor ons.

In de workshop van gisteren hebben we uitgebreid stilgestaan bij de denkhoeden van Bono. Elke hoed een andere kleur. Waar ligt een ieders voorkeur en wat gebeurt er als je heel bewust vanuit een bepaalde kleur, die niet jouw persoonlijke voorkeur heeft, moet denken.

Om het een en ander inzichtelijk te maken, vouwen we hoedjes en geven we ieder een hoed met eigen kleur. Zo kunnen alle deelnemers zien, vanuit welke kleur ‘hoed’ een ander reageert.

Wij hadden niet verwacht dat de mensen deze hoeden met zoveel elan zouden dragen. Bij het nader uitleggen van de informatie op hun flap, stonden zij met trots te presenteren,… met hoed!  Het behoeft geen uitleg dat wij natuurlijk ook met verve de hoeden droegen!

En deze ochtend, bij binnenkomst was er zelfs een deelnemer die de hoed opnieuw had opgezet! Grote hilariteit dus.

Voor vandaag hadden we extra veel  werkvormen vanuit het structureel coöperatief leren (SCL) op het programma gezet. De constante vertaalslag van werken met teams en werken met kinderen werd zeer gewaardeerd. Het is deze groep uiteindelijk gelukt om aan het eind van de tweedaagse een smartplan klaar te hebben voor een onderwijsontwikkeling. Termen als ‘critical friends’, being smart, ‘get commitment from your team’ werden goed  begrepen.

Wat mij het meest heeft aangegrepen is dat we binnen twee dagen zoveel  contact hadden. Ik heb op locatie afgesloten met een oprecht ‘dank jullie wel’. En dank jullie wel voor het inzicht dat we met elkaar vanuit dezelfde waarden kunnen werken. Dat de liefde voor kinderen, de drive om goed onderwijs te verzorgen, de wil om te leren zo vreselijk universeel is.

Ik heb een groep mensen gezien die met plezier bereid was met ons verhaal mee te gaan. Die kennis gemaakt heeft met een nieuw managementconcept. En dat alles met als doel daadwerkelijk beter onderwijs te creëren op hun scholen. Deze mensen maken in Kenia echt het verschil.

Ingrid Luk

 

Op de foto een door T4T opgeleide directeur, die de workshop mede begeleidt dit jaar.

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.